Borta bra men hemma alltid bäst!

Jag kom på nu att jag glömt berätta här om min lilla julklapp till min syster. Nämligen att jag skulle komma hem över jul och nyår. Men hade jag skrivit det så skulle det förstört min överraskning. Hon hade ingen som helst aning. Även om jag och mina föräldrar trodde vi gjorde bort oss flera gånger och trodde hon misstänkte något men nej. Så det var ännu roligare att se hennes ultra förvånade och chockade ansikte när jag kliver in genom dörren. Vi kramades i säkert 5-10 min och hon (och jag..) storbölade och ville inte släppa mig. 6 månader höll vi detta för henne( även hennes pojkvän och en av mina bästa vänner) men plågsamt var det. Usch!

Nu är snart detta året slut och några skrivna nyårslöften har det blivit. Hoppas jag kan hålla dom bara.. Men jag ångrar verkligen inte att jag åkte hem och fått träffa vänner, sett snö, firat jul med familj och släkt. Inte heller att jag stannar hemma denna kväll för att fira in det nya året med min familj. Det kommer dröja ett tag innan jag får se dom igen! Dessutom har jag ingen större lust eller ork att ge mig ut i detta busväder, regnat konstant hela dagen.

En liten summary av 2012 hade jag tänkt skriva, får se om jag har ork till det lite senare. För nu ligger jag utslängd i soffan efter att ha ätit en fantastisk god nyårsmiddag som gjort mig alldeles för mätt för att orka röra mig...mammas (och pappas) mat är alltid och kommer alltid vara bäst!!! Saknat den jättemycket i Frankrike!

Så om jag inte hinner innan tolvslaget så vill jag säga GOTT NYTT ÅR till er! Hoppas att 2013 blir ett bra år om inte bättre!!!!


Sista veckan i Frankrike

Ja alltså för det här året... För jag har sedan ca 6 månader kvar av mitt år som au pair. Det är lite sjukt att 4 månader redan gått...
Just nu sitter jag hemma i min soffa i Sverige och kollar på film med min familj. Det har jag längtat efter i 4 månader. Alltså att få mysa, KRAMA och umgås med min familj och släkt. Så underbart härligt!

Men ja sista veckan i Frankrike kändes som att det gick i ett.... Knappt en enda lugn stund...

Måndag: vanlig dag som innebar städning och hämtning av alla barnen.

Tisdag: vanlig dag men på eftermiddagen trodde jag att jag skulle hinna se ett litet spectacle på A's dagis men hann inte innan jag skulle hämta de stora barnen. Min vm slutade jobba tidigt så hon kom dit i stället.

Onsdag och torsdag var min vm på jobbresa så då jobbade jag onsdag.
Eftersom E hade ont i huvudet så stannande hon hemma och om inte E går till skolan så vill ju inte H gå heller (hade blivit en massa bråk annars vilket sluta i kalabalik och troligen försenar) så då hade jag alla barnen hemma HELA DAGEN. Det gjorde att vi hann med mycket tycker jag - mysa en lång stund, pyssel, julklapps inslagning, lussebak (min första lussedeg och dessutom första gången på torrjäst).

Torsdag: E fortfarande dålig och dessutom febrig. Vanlig dag med undantag att H hade julavslutning och sjöng några jullåtar med sin franska klass med julfika efteråt.

Fredag: då blev jag väckt vid 8 och blev tillfrågad om jag kunde börja 12. Vilket jag kunde men att jag skulle få handla mina sista julklappar innan. Snällt! Sen på kvällen blev det julmys med vf, raclette-middag och julklappsöppning för min del (känner mig lite dum som fått hem deras julklapp, internetshoppat från Sverige..)
Därefter blev det packning enda till kl 2 och skulle upp 8 nästa morgon. För att ta mig till flygplatsen. Vilket gick enligt mina beräkningar trots regnvädret. Det var bara det att jag fick sitta och vänta i 2 timmar innan jag ens kom på planet.

Oj jag trodde jag la upp detta för länge sen men nu kommer det i stället..sista dagen på det här året!


Utekväll i Versailles

Efter att jag vaknade kl 7-8 på morgonen med dunder huvudvärk (nästan migrän) så hoppade jag över franska kursen på morgon eller rättare sagt jag sov bort den och vaknade inte förrän 13. Jag hade fortfarande huvudvärk då men masade mig upp ändå för att inte sova bort hela dagen och så skulle jag uträtta lite ärenden. Det var tänkt att jag skulle in till Paris och möta upp Elin och Linnéa men jag kände dels att jag inte hade tillräckligt med pengar och måste välja mina resor. Sen ville jag inte åka in med huvudvärk och inte klara att gå på middag/utekvällen för Felicia (annan au pair tjej som bor en RER station bort från versailles). Istället stannade jag i min säng och myste med glögg, lussekatter och pepparkakor några timmar innan jag gjorde i ordning mig för kvällen. Den blev väldigt lyckad och rolig kväll måste jag säga! Jag kände ju bara Felicia men det gjorde ju inget. Nu känner jag desto fler och franska (lite ord på engelska också) har jag pratat hela kvällen. Desto mindre roligare var det när jag upptäckte att bussen jag tänkt ta inte gick?! Så en drygt 30 min promenad blev det i kylan och duggregnet.

Förresten idag har jag varit här i 4 MÅNADER redan??!! Oj vad tiden går fort. Idag är det tredje advent och nästa måndag är det julafton. Och snart är detta året slut..och 2013 börjar! Det är lite svårt att fatta.
Det var varit några turbulenta månader med hemlängtan, stress, skäl för något som inte var mitt ansvar etc dock har det funnits plats för mycket skratt, bonding med barnen och föräldrarna och roliga helger med vänner.

Idag blir det en tur in till Montmatre för att möta upp Elin och Linnéa. Elins sista helg här..:( tråkigt!


Lucia

Den här veckan har jag sett tre luciatåg. Det är inte ofta man får det men så himla mysigt. Och julfika har jag fått alla tre gångerna. Julstämning för fulla muggar!
Idag har jag fått se två. Imorse hade H sitt allra första luciatåg. Urgulligt var det med lite småmissar när dom sjöng men det gjorde det bara gulligare.Det var ett barn som mitt i luciasjungandet gick fram till sin mamma och sa "mamma, jag glömde mitt ljus" och sprang sedan iväg till klassrummet med mamman efter och kom tillbaka stolt med sitt ljus och ställde sig igen på sin plats. Ett annat barn sa att "jag måste bajsa"! Jag började tänka på hur det var själv när man hade luciatåg som liten. Minnen!
Nu ikväll var det julfest på barnens skola där det bjöds på ännu ett luciatåg fast med dom större barnen, skinksmörgås (årets första julskinka, så gott!) och julmust, pepparkakor, tomtebesök och dans runt granen såklart. Det var längesen jag gjorde det kan jag säga, dansa runt granen alltså. Jag hade nästan glömt bort alla sånger och rörelser så jag kollade på dom andra en del och härmade dom emellanåt.
  

Dåligt samvete

Ja jag har dåligt samvete just nu för imorgon kväll skulle jag egentligen suttit barnvakt om jag inte sagt att jag var upptagen (ska på avskedsmiddag av en annan au pair som åker hem till jul). Så då frågade hon grannflickan om hon kunde men hon var upptagen. Men istället gav hon min vm några nummer till hennes kompisar som kanske kunde vara lediga. Det känns inte riktigt bra att någon annan sitter barnvakt när det är mitt jobb så jag erbjöd mig i alla fall att sitta barnvakt och sa att jag sagt att jag inte kommer. Men hon tyckte att jag skulle få gå på min middag ändå så hon har försökt få tag på någon av tjejerna under veckan och fick napp nu ikväll. Det känns inte bra alls....Jag kommer ha jättesvårt att gå på middagen med vetskapen om att någon annan är hemma och vaktar mina värdbarn. Så ska jag försöka ha kul..nej inget vidare.

Mera bonbon

Om A behövde byta blöja på dagarna så skulle jag sätta henne på pottan och även före och efter siesta. Vilket jag gjort oftast om tiden räckt till. Detta värkar ha lönat sig för i måndags eftermiddag när jag och hon väntade på att H och E skulle komma hem så ville hon byta blöja. Jag satte henne på pottan och satte mig på toaletten (locket nerfällt). Lite småtrött var jag och tänkte att jaja det kommer inte hända något den här gången heller, snart kommer hon resa på sig och säga "ja e klar". Helt plötsligt händer...hon kissade på pottan!!!! Jag var paff men hade ett stort leende på läpparna och fick fram " vilken stor och duktig tjej du är A" men hon var som att det är väl självklart att jag kan det-ansiktet. Så jag lovade henne en Carambar (godis) för att hon kissat på pottan. Det var bara det att efter den godisen ville hon ju ha mer. "Mera bonbon" sa hon hela tiden men jag förklarade att det var bara för att hon kissat på pottan vilket hon accepterade tillslut.
Men sen dess har hon inte (tror jag) gjort det så ofta, kanske en eller två. Men det går framåt!!! Så kanske jag slipper byta blöja så ofta för hon ofta tar av sig den själv fast den inte är vått. Önsketänkande bara.  

Lugn måndag

I måndags blev det inget äventyr med bussen. I stället blev det så att tvillingarnas pappa hämtade E, H och tvillingarna i skolan (snällt!) vid 17 så kunde jag hämta A lite senare än vanligt. Vilket kändes skönt att slippa det då jag inte riktigt såg fram emot att åka buss med både H och A som sitter i vagnen. Att hålla reda på H samtidigt som jag tar ur vagnen ur bussen tror jag inte hade varit så lätt..Han är ju ett riktigt yrväder ibland.
Så jag och A kunde ta det lite lugnt efter att jag hämtat henne. Precis bredvid dagis (en grind emellan) ligger en lekpark ,som hon ofta tjatar om att få gå till när vi inte har tid och måste åka och hämta E och H så nu fick hon leka där. Men efter ett stund sa hon att hon frös och ville hem och mysa med mig. Åhh!


Morgondagens äventyr

Imorgon blir det troligen så att jag måste hämta A tidigare än vanligt och ta bussen till barnens skola därför att vindrutetorkarna på den lilla Clion har gått sönder och dom på verkstaden kunde inte reparera dom. Min vm ska till andra sidan Paris och jobba så då måste hon ha den stora bilen annars kunde hon åkte kommunalt. Den här veckan är även den veckan då tvillingarna åker med oss hem. I nuläget verkar det som att tvillningarnas föräldrar hämtar dom och E (hon har kör till kl 17) medan jag hämtar H tillsammans med A och tar sedan bussen hem med dom. Det är bara det att när det gäller H och trafik så är han som ett riktigt yrväder vilket gör mig lite nervös. Men jag tror inte det ska vara några problem om han håller i vagnen eller mig i handen, hoppas jag....Så detta blir ett litet äventyr som jag hoppas går bra men vi får väl se imorgon.
 

Iskall dusch

Jag skulle duscha för en timme sen och därefter ta en promenad till Parly 2 för att byta mina nyinköpta byxor som jag köpte i förrgår för knappen gått sönder. Men när jag sätter på duschen så fanns det inget varmvatten alls kvar?? Någon i huset som gillar att duscha länge och varmt? Jag behövde tvätta håret i alla fall så det var bara att luta huvudet framåt över duschbrunnen och duscha i kallt vatten...BRR!!!...jag tror mitt huvud frös till is en stund. Så nu är jag genomfrusen och sitter här nerbäddad i min stora säng. Det verkar som att ledningarna här i Frankrike inte klarar av några ynka minusgrader?
Men jag ska försöka ta mig till köpcentrumet i alla fall för jag har lovat att handla "raclette" (stavning?) ost och lite parmaskinka och annat till ikväll. Jag ska nog värma mig lite till först...Att sängen ska vara så svår att komma upp ur?!


Snö och julgran

Gårdagen var också en bra dag för mig men dock inte för stackars A som ännu en gång åkt på någon baselusk och hade hög feber ibland och ville inte äta någonting..inte ens yoghurt med socker som hon älskar. Stackarn! Hon ville mest bara mysa och kolla på tv så vi gjorde det en stund innan vi skulle hämta E och H.
Jag är lite smått förkyld nu, snorig näsa och torr/slemhosta (håller mig vaken om natten tyvärr..) så jag går bara och väntar tills jag får det där men vill inte alls ha det. Det räcker nu med dunderförkylningar, influensa etc.
När vi kom hem och E gjort sina läxor busade vi lite och lekte "blindtåget". Tydligen var det jätteroligt när jag sa "AAJJ", "AAHH" hela tiden när jag gick in i saker eller att det kändes läskigt när man kom in i ett mörkt rum plötsligt?! Så idag har jag lite små blåmärken här och var.
Igår var det ju torsdag vilket i vanliga fall innebär franska kurs kl. 19 för min del men klockan gick och ingen ringde för att säga att de var försenade eller att jag skulle förbereda middagen tills dom kom hem. Så när klockan passerade 19 tänkte jag att det blir väl ingen franska för mig idag...19:10 kom min vm hem med en julgran (det förklarar saken...) och ursäktade sig väldigt vilket gjorde att jag fick ta bilen och bege mig till skolan en halvtimme sen. När jag kom dit ursäktade jag mig med ett "pardon monsieur" och han viftade bara in mig och så jag satte mig mig ner på en stol. Så det var inte så farligt tydligen!
När jag kom hem så hade det julpyntats i hela lägenheten och julgranen var uppsatt. Så mysigt! En kungsgran som familjen köpt, luktar ju så underbart gott!! Det känns dock lite konstigt att granen redan är uppe men Grand-pere och hans sambo ska komma idag och stanna hela helgen för att fira jul lite tidigare med familjen. Här i Frankrike sätter man in granen tidigare än vad man gör i Sverige men sen tar man ut den tidigare också. Egentligen brukar man sätta in den efter den här helgen och ta ut den på nyårsafton.
Under natten har det även snöat i Frankrike!!! Jippi!!! Fast nu är det mest slask men nu känns det inte lika konstigt att det är julafton om ungefär 2 veckor. Tiden går alldeles för fort.


En glad dag

Igår var det en bra dag även om jag fick kör barnen till skolan (då min vm inte skulle orkat gå till jobbet annars..) fastnade då i kö på tillbakavägen när hon skulle ha den bilen jag körde men jag kom hem tillslut så vi kunde byta. Sen fick jag även springa fram och tillbaka till affären för jag glömde några saker (tur att städerskan var där så hon kunde passa A en stund medan jag rände...
A var på glatt humör hela dagen vilket hon spred vidare till mig och gjorde mig glad. HAPPY!!! Vi hade det jätteroligt. Pusslade en massa, läste böcker, lekte etc. Sedan när vi hämtade E och H i skolan var dom också på bra humör och vi skrattade mycket under bilresan hem. Härligt! 
Senare på kvällen när E gått till gymnastiken myste vi i soffan innan jag badade dom. Då kom min vm hem och började med middagen. 
Jag vill ha fler såna här dagar!!!!

Lunchbox

Förra veckan hade jag hand om H's lunch(box) nästan hela veckan då det inte var någon därför att den tyska sektionen skulle julpyssla i just den salen som dom äter i. Lunchbox innebär att barnen tar med sig mat i en matlåda till skolan som dom sen äter tillsammans med andra barn i "matsalen". Detta anordnas av föräldrarna tror jag....
Detta innebar att på måndagen började jag tidigare och körde till skolan där jag hämtade H i klassrummet och sen hade vi picknick och tittade på film i bilen för det regnade. Sen blev det sol och fint väder igen 30 min innan jag skulle lämna H. Då kunde han springa av sig lite och lekte lekar med några andra barn som också stannade kvar på skolområdet.
Sen på tisdag så hade jag A hela dagen också så då hämtade vi H och åkte till Ikea där min vm jobbar i Plaisir (ligger 20-25 min bilresa från skolan) och åt lunch tillsammans med henne. Jag tog laxlasagne (jättegod!! Längtat så efter det. Tror jag ska laga det en kväll till middag om jag får..) Mysigt men en aning stressigt tillbaka då det var lite kö och H har lunch från 12-13:30.
Sen på torsdagen hämtade jag A en timme tidigare på dagisateljén och åkte direkt till H's skola och hämtade honom. Åkte sedan hem till Versailles och åt lunch hemma (Ravioli, MUMS tyckte H för han åt 3 tallriker??!). Den lunchen blev stressig också då jag skulle få båda att äta bra och bli mätta på den halvtimmen vi hade innan vi behövde sätta oss i bilen igen för att lämna av H vid skolan. Vi hann med nöd och näppe innan grinden stängdes..Puhh! Egentligen så ska ju A sova siesta mellan 13:15-14:45 så hon somna i bilen och sov en liten stund hemma sen också.
Men på onsdagen var jag ledig och på fredagen hade han lunchbox som vanligt i skolan.

1:a Adventshelgen


RSS 2.0